Caută
  • Samsara

Grija față de natură prin ambalaje eco-friendy

Așa cum mereu suntem atenți să agățăm hainele pe umeraș sau să ștergem urmele de praf

din interiorul casei, aceeași grijă și atenție trebuie acordată și în exterior, căci mediul

înconjurător ne este tot o casă, doar că mai mare. O mai bună conștientizare a faptului că

activitățile noastre zilnice se pot desfășura în armonie cu natura, a dus la crearea de ambalaje

biodegradabile și compostabile.



În prezent, din ce în ce mai multe restaurante care oferă livrare la domiciliu își înlocuiesc

recipientele din plastic cu unele nedeunătoare care, sunt o dovadă a comportamentului tot mai

responsabil și a iubirii oamenilor de pretutindeni față de mediu. La fel și în cazul cafenelelor “to

go” unde, cu un strop de creativitate se pot contura diverse modele și imprimeuri, demne pentru

o paradă de modă a paharelor de cafea adunate de prin toate colțurile lumii. Pentru decorare

poate fi folosită cerneală pe bază de soia sau obținută din alte produse vegetale.


Concepute ca după ce și-au îndeplinit scopul, să se întoarcă înapoi în natură, ambalajele

biodegradabile și cele compostabile nu sunt unul și același lucru. Cu toate acestea, ele sunt

confecționate folosind resurse rapid regenerabile, cum sunt fibrele anumitor plante. În timpul

fabricației, emisiile de carbon sunt mult mai mici.


Biodegradabilitatea se referă la superputerea unui material de a se descompune într-un

timp scurt, sub acțiunea unor microorganisme tare, tare muncitoare. Pe de altă parte, un ambalaj

compostabil necesită prelucrare fie acasă, în condiții optime de lumină sau vânt, spre exemplu,

fie într-un centru de compostare specializat. Produsul final, numit compost/îngrășământ, se

reîntoarce în sol sub formă de nutrienți.


Din bucătăria noastră, preparatele pornesc la drum în mașini electrice sau...pe bicicletă!

Și pentru că orice decizie este luată cu gândul la o lume mai bună și mai curată, folosim ambalaje

100% compostabile, din hârtie și pulpă din trestie de zahăr.


Iar dacă vorbim despre opțiuni de ambalare eco, la modul general, cercetătorii au

descoperit că amidonul de porumb are proprietăți asemănătoare plasticului, ceea ce îl face

potrivit pentru pungi ușoare, ambalaje de tot felul, folosite acum chiar și pentru ambalarea

gadgeturilor. Acestea nu au în componență chimicale dăunătoare și, după compostare, pot fi

folosite ca îngrășământ în agricultură.


Nu trebuie să uităm nici de ciuperci, folosite adesea ca ingredient de bază pentru multe

produse vegane, nu doar alimentare. Miceliul ciupercilor, în combinație cu alte componente,

acționează ca un lipici pentru a le uni. În plus, recipientele de acest fel se descompun foarte

repede, rezultând materie organică. O altă inovație o reprezintă folosirea algelor. Pe lângă scopul

pe care îl îndeplinesc deja în bucărătie, s-a descoperit să substanța gelatinoasă pe care o conțin

poate fi folosită tot în fabricarea ambalajelor eco-friendly.


Acum că poate suntem cu un pas mai aproape de a înțelege că putem face aproape orice,

păstrând o lume curată, vă încurajăm să reciclați cât de mult puteți. Plasticul, atât de folosit în

zilele noastre, se descompune în sute de ani chiar, îngreunând Pământul și poluând constant.

Datorită tehnologiilor care evoluează rapid, nu putem spera decât la un viitor mai verde și mai

luminos, unde plasticul ne afectează viețile cât mai puțin sau deloc.

Contact Us

Str. Cardinal Iuliu Hossu nr. 3, Cluj-Napoca

Rezervări & comenzi cu ridicare: 0799 073 073

Delivery: 0736 073 073

Opening Hours

Monday - Sunday  11am - 11pm

© 2020 by Samsara Foodhouse

  • Facebook
  • Instagram